12
Νοέ.
07

Deer hunter

Μέσα στο γενικότερο μπάχαλο της ευρωπαϊκής Ελλάδας, σήμερα το πρωί, πίνοντας το καφεδάκι μου, σερφάροντας σε blogs φίλων, εφημερίδες, ιατρικά sites, έχω το net radio συντονισμένο στο ΣΚΑΙ και ακούω μία συζήτηση (;) σχετικά με το κυνήγι και την απαγόρευσή του φέτος, εξαιτίας των πυρκαϊών. Από τη μία κάποιος εκπρόσωπος της ένωσης κυνηγών, υποθέτω, από την άλλη κάποιος – προφανώς – αντιμαχόμενος της κυνηγεσίας.

Μου έκανε εντύπωση, το μένος και των δύο, να υποστηρίξουν τα δικά τους «δίκαια». Επειδή, η επαφή μου με την Ελλάδα, είναι πια περιφερειακή και μιας και έγινα κυνηγός στη Σουηδία, γνωρίζω τα της σουηδικής νομοθεσίας και νοοτροπίας, ας μου επιτραπεί να μιλήσω, λίγο, ως «τρίτος» με την εμπειρία μου, από τα ξένα.

Κατ’ αρχήν, απορούσα γιατί ο κυνηγός αυτός εξέφραζε την δυσαρέσκειά του, για την γενικότερη απαγόρευση, στην ελληνική επικράτεια. Ας μου επιτραπεί, να πω ότι θα έπρεπε να νοιώθει τυχερός που απαγορεύτηκε μόνο για φέτος, μετά την καταστροφή που υπέστη, η χώρα μας.

Όμως ας κάνω μια σύγκριση της Σουηδίας με την Ελλάδα, στα του κυνηγιού και τους κανόνες που διέπουν το κυνήγι. Ας αρχίσουμε με το πού μπορεί κάποιος να κυνηγά. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Σουηδία, διαθέτει απίστευτη ποικιλία ζώων και πτηνών, καθώς επίσης και δασών. Ο αριθμός των θηραμάτων ή ζώων, αν θέλετε, είναι απίστευτα μεγάλος. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι βουτάς το… λιανοντούφεκο, που λέει κι ο dream rider και ανεβαίνεις στο βουνό, ως άλλος Άρης Βελουχιώτης και ντουφεκάς ό,τι κινείται και πετάει… Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, για το πού κυνηγάς. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διαθέτεις είτε εσύ είτε κάποιος φίλος ή τρίτος έκταση, ανάλογη με το είδος του θηράματος που θέλεις να κυνηγήσεις (πχ ελάφι, ο νόμος ορίζει ότι για ένα ελάφι, πρέπει να έχεις έκταση τουλάχιστον 100 εκταρίων. Γηλαδή, αν έχεις 50εκτ. δεν μπορείς να κυνηγήσεις ελάφια εκεί πέρα). Άλλη εναλλακτικ, είναι να νοικιάσεις έκταση που σου παρέχει το κράτος και στην οποία ορίζεται σαφώς τί σου επιτρέπεται να κυνηγήσεις. Προσωπικα προσπάθησα να νοικιάσω μια έκταση, πολλών εκταρίων, η οποία, εξαιτίας του ότι συνόρευε με βασιλικές εκτάσεις το είδος του κυνηγιού, περιορίζετο σε λαγούς και πτηνά. Το ενοίκιο, κυμαίνεται, ανάλογα της γεωγρφικής θέσης και των ειδών που διαθέτει και μπορείς να κυνηγήσεις και σε κάθε περίπτωση, μόνο φτηνό δεν είναι. Τρίτη εναλλακτική, να νοικιάσεις από ιδιώτη, οπού εκεί οι τιμές είναι τέτοιες, που σε συμφέρει να αγοράσεις μετοχές σε … πετρέλαιο, αντι να πληρώσεις τέτοιο ενοίκιο…Τέλος, μπορείς να γραφτείς μέλος σε κυηγετικό σύλλογο και να περιμένεις πότε θα σε φωνάξουν…

jaktrast_72dpi_1.jpg

Πάμε παρακτάτω… Δεν μπορείς να βγεις για κυνήγι, χωρίς να έχεις κάνει τεστ για την ικανότητά σου στην σκοποβολή. Εννοώ ότι αν θες να κυνηγήσεις ελάφια (κυρίως) οφείλεις να έχεις βεβαίωση, ότι έχεις πάει σε σκοπευτικό κέντρο και έχεις κάποιο μίνιμουμ στα στάνταρτς τα οποία θέτει ο νόμος. Οφείλεις!

Όμως το πιο σημαντικό είναι η συνηδειτοποίηση των κυνηγών, ότι οι νόμοι καθώς και η φροντίδα των βιοτόπων και των ζώων, γενικότερα, είναι εκ των ών ούκ άνευ. Δεν νοείται κυνηγός, να μην φροντίζει, ειδικά το χειμώνα, να αφήνει, τροφή (σε ποσότητες μεγάλες, παρακαλώ) στα δάση τα οποία έχει υπό την κατοχή του ή την ευθύνη του, ή να μην φροντίζει με κάθε τρόπο τη ζωή και την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας. Δεν υπάρχει κυνηγός που θα βγεί να κυνηγήσει με λάθος εξοπλισμό (σφαίρες, όπλα κτλ). Παράδειγμα, ο νόμος ορίζει ότι για το κυνήγι θηραμάτων που ζουν σε παραποτάμιες ή παραλίμνιες περιοχές, υποχρεούται ο κυνηγός, να φέρει σκύλο εκπαιδευμένο, να βρήσκει τα νεκρά θηράματα.

Σε περίπτωση, που τραυματιστεί κάποιο θήραμα, οφείλει ο κυνηγός να φέρει ή να καλέσει ειδκά εκπαιδευμένο σκύλο, ανιχνευτή, να μπορέσει να βρει το θήραμα.

Φέτος στο νομό που ζω απαγορεύτηκε το κυνήγι του καθ’ημών καριμπού.

alg.jpg

Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, παρά το γεγονός ότι είναι το πλέον δημοφιλές και διαδεδομένο κυνήγι στη Σουηδία. Και δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς διότι όλοι γνωρίζουν, ότι για να κυνηγήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το έχεις διαθέσιμο.

Για άλλη μια φορά, η έλλειψη, πραγματικής παιδείας, στην Ελλάδα, δείχνει πόσο πίσω είμαστε από αυτό που εννοούμε «ευνομούμενη κοινωνία». Θεωρούμε, κακώς, ότι οι εξετάσεις και οι νόμοι είναι διαφορετικά από την πρακτική και την καθημερινή ζωή. Τους νόμους και το κράτος το θυμόμαστε μόνο όταν μας βρει κανένα κακό, κούφια ώρα. Είχε γίνει γνωστό, ότι μετα τις πυρκαγιές στην Ηλεία, είχαν βγεί οι μάγκες στο βουνό και κθηγούσαν τα πουλιά που δεν είχαν που να πάνε… Ναί, ίσως να μην υπήρχε η απαγόρευση, αλλά εσύ που το έκανες, είσαι τόσο ηλίθιος που πρέπει να έρθει το κράτος να στο απαγορεύσει;

Θεωρώ λοιπόν, ότι καλώς το κράτος απαγόρευσε το κυνήγι στην Ελλάδα, θεωρώ κακώς που το κράτος δεν κινητοποιείται και να είναι πιο αποτελεσματικό στη σύλληψη των λαθροθηρών, των κυνηγών που βγαίνουν για κυνήγι με λάθος όπλα, σφαίρες, σε λάθος ώρες, εποχές. Οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται. Το ότι ο κάθε απίθανος έχει άδεια κυνηγιού και οπλοκατοχής, δεν σημαίνει ότι έχει και το δικαίωμα, να αφανίσει τον τόπο από κάθε ζωντανό και πουλί πετούμενο…

Advertisements

9 Responses to “Deer hunter”


 1. Δευτέρα,Νοέμβριος 12, 2007 στο 12:41

  Πολύ σωστό αυτό που λες. Έτσι είναι. Ο καθένας κυνηγάει κατά βούληση εδώ… Καλημέρες και καλή εβδομάδα 🙂

 2. Δευτέρα,Νοέμβριος 12, 2007 στο 18:46

  Καλησπέρα! Καταρχήν, μπορεί να το είπα αλλά μετά τις διευκρινησεις αποσύρω τη δήλωση. Άλλωστε μια Remington δεν είναι ποτέ λιανοντούφεκο!!!
  Δεύτερον, για να λέμε και την συνολική αλήθεια, υπάρχουν αρκετοί συνειδητοποιημένοι κυνηγοί και στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι βέβαια οτι έχουμε και πολλούς άλλους που, αφού ξεκληρίσουν έναν τόπο, μεταφέρονται σε άλλον γιατί «εδώ δεν έχει πιά κυνήγι!!!»
  Αρκετά πράγματα που σχετίζονται με την εκτός σπιτιού (oθtdoor ελληνηστί!!) δραστηριότητα είναι αλήθεια πως είναι πιο «χαλαρά» ή πιο ελεύθυερα στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Αρκεί να εκτιμούμε και να προστατεύουμε αυτό που ελεύθερα απολαμβάνουμε. Για να έχουμε και συνέχεια..
  Οι νόμοι δεν πρέπει απλά να τηρούνται. Πρέπει να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ. Προς όλους..

 3. 3 alef
  Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 1:06

  Ετσι ντε! Αντε, με γεια! Ωραίο! Καληνύχτα τώρα, Φιλιά
  Υγ. Αν και το πρώτο μου άρεσε ακόμα πιο πολύ! Αλλά κι αυτό μια χαρά, μια χαρά

 4. Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 11:16

  Ε, καλά, το ξέραμε ότι ζείτε σε προηγμένο κράτος, με προχωρημένη νομοθεσία και υπάκουους πολίτες. Αλλιως η Σουηδία θατρωγε βελανιδια. Τί να κάνουμε τώρα ; Εμείς είμαστε θερμοκέφαλοι τύποι, το ξέρεις δα.
  καλημερα, τρεχω

 5. Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 11:42

  Πολύ πολύ πολύ καλό το post. Έχω μείνει άφωνη!
  Υπάρχει λοιπόν ελπίς.

 6. Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 12:23

  @Μαρία: Και μη χειρότερα!

  @Dream rider: Αυτό το οι νόμοι να εφαρμόζονται είναι που πονάει… Να δούμε πότε

  @Αλεφ: Lifting στο Lifting!!!

  @Ritsmas: Θερμοκέφαλοι ή μαυροκέφαλοι, που λένε κι οι Σουηδοί;

  @mamma: Και μαζί με την ελπίδα, υπάρχει κι η απελπισία

 7. Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 20:51

  Εσύ τι φαντάζεσαι?
  πως οι κυνηγοί εδώ έχουν συνείδηση?
  Βαράνε ότι κουνιέται, ότι πετάει. Μια φορά χτυπήσανε γεράκι σπάνιο μάλιστα είδος…μπροστά στα μάτια μου, παραλίγο να με φάνε λάχανο, άσε που το κυνήγι εδώ στην Ελλάδα ποτέ δεν το κατάλαβα. Έρχονται τα κατα καυμένα πουλιά μετά από ημερόνυχτα ταξίδια κατάκοπα απο την Αφρική και εκεί που στέκονται να ξαποστάσουν τα χτυπάνε αλύπητα. Στην Ευρώπη για να γίνεις κυνηγός το σπουδάζεις, δίνεις εξετάσεις, διαβάζεις μαθαίνεις, σέβεσαι…εδώ όποιον πάρει ο χάρος, κι αν δεν βρούνε πουλί πετούμενο ρίχνουν στη γυναίκα τους, στο γείτονα, γιατί ε! καραμπίνα έχουν, τους κάνει περισσότερο ΑΝΤΡΕΣ…

  φιλί

 8. Τρίτη,Νοέμβριος 13, 2007 στο 23:28

  Αν βρεις κάτι που να αναδεικνύει τη σύγχρονη Ελλάδα,στην υπόλοιπη Ευρώπη,εγώ θα παραδεχτώ ότι είμαιαρνητικά προκατηλειμμένη με τη χώρα μου.Βλέπεις από όπου και να το πιάσεις το θέμα,βρομάει!

  Υ.Γ.:Για άλλη μια φορά η ανανέωση…σου πήγε 😉

 9. 9 bioannis
  Παρασκευή,Αύγουστος 15, 2008 στο 23:38

  Αγαπητέ, μακάρι να υπήρχαν στην Ελλάδα κυνηγοί σαν εσένα. Και αυτοί που υπάρχουν είναι αναγκασμένοι να το βουλώνουν γιατί χαλάνε την πιάτσα. Οι κυνηγοί είναι ένα από τα πιό ισχυρά λόμπι στην Ελλάδα, με μοναδικό θύμα την μοναδική ελληνική φυσική κληρονομιά.
  Δες νέες εξελίξεις στο Ελλάντα…

  http://panosz.wordpress.com/2008/08/13/bioannis-4/#comment-42336

  Σε καλώ να σχολιάσεις


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: